Skip to main content

+38977816447

Добредојдовте на Cvikeri.com - првиот и најдобар онлајн оптичар во регионот!

Поларизирани и стандардно обоени стакла за наочари: разлики и предности

Поларизирани и стандардно обоени стакла за наочари се две различни типови стакла кои им обезбедуваат различни карактеристики и предности на корисниците во различни ситуации. Еве детално објаснување на разликите и предностите на секој тип на стакла:

Поларизирани стакла за наочари

Поларизирани стакла се специјално дизајнирани да го намалат одразот и блескавицата на светлината што се одбива од хоризонтални површини како вода, снег, стакло или асфалт. Овие стакла користат технологија на поларизација на светлината за да селективно блокираат хоризонтални компоненти на светлосните таласи, додека ја пропуштаат вертикалната. Така се спречува нежелен одраз и се подобрува јаснотата на видот.

polarizovana stakla

Предности на поларизираните стакла за наочари:

 1. Намалуваат одразот: Поларизираните стакла значително го намалуваат одразот од вода, снег и други површини што создаваат одраз, што го олеснува гледањето во такви услови.

 2. Подобруваат контраст и јаснота: Блокирајќи ги штетните хоризонтални светлосни таласи, поларизираните стакла подобруваат перцепција на контрастот и јаснотата на сликата.

 3. Подобри за возење: Возачите често ги користат поларизираните стакла затоа што помагаат во намалување на одразот од мокри патишта и хаотични услови на патување.

 4. Заштита од штетни сончеви зраци: Поларизираните стакла исто така обезбедуваат високо ниво на заштита од штетните УВ зраци на сонцето..

Стандардно обоени стакла за наочари

Стандардно обоените стакла се стакла со едноставна боја, често во различни нијанси, но немаат технологија на поларизација.

standardno obojena

Предности на стандардно обоените стакла за наочари:

 1. Широк спектар на бои: Стандардно обоените стакла доаѓаат во различни бои и нијанси, што им овозможува на корисниците да изберат стил кој им одговара на нивниот вкус и модни преференции.

 2. Пониска цена: Овој вид на стакла обично е поевтин во споредба со поларизираните стакла, што ги прави достапни за оние кои не бараат специфични функционалности.

 3. Подобрување на удобноста на вид: Стандардно обоените стакла можат да помогнат во намалување на интензитетот на светлината и спречување на напрегнувањето на очите при сончеви денови.

Иако поларизираните и стандардно обоените стакла за наочари имаат свои предности, исто така имаат и некои недостатоци. Еве преглед на недостатоците за секој вид на стакла:

Недостатоци на поларизираните стакла за наочари:

 1. Висока цена: Поларизираните стакла често се поскапи во споредба со стандардно обоените стакла. Ова може да биде пречка за луѓето со ограничен буџет.

 2. Смањена видливост на одредени уреди: Поларизираните стакла може да го намалат приказот на некои ЛЦД екрани, како што се екраните на смартфоните, ГПС уредите и таблетите. Ова се случува поради начинот на кој поларизираните стакла филтрираат светлината, што може да предизвика искривување на сликата.

 3. Проблеми со прегледноста на одредени агли: Кога корисникот ќе наведе глава или ќе го промени погледот под одреден агол, може да забележи промени во интензитетот на светлината на стаклата, што може да влијае на видливоста.

Недостатоци на стандардно обоените стакла за наочари:

 1. Ограничена заштита од одразите: Стандардно обоените стакла немаат технологија на поларизација и поради тоа не обезбедуваат истотака ниво на заштита од одразите како поларизираните стакла. Ова може да предизвика проблеми во ситуации со јаки одрази, како возењето на мокри патишта или боравењето на снегот.

 2. Слаба заштита од УВ зраци: Стандардно обоените стакла обезбедуваат основна УВ заштита, но во некои случаи можеби нема да биде доволна за целосна заштита од штетните сончеви зраци. Препорачуваме на корисниците да проверат дали стаклата имаат додатен слој заштита од УВ зраците за да обезбедат адекватна заштита при подолго изложување на сонцето.

 3. Помала јасноќа на сликата: Во споредба со поларизираните стакла, стандардно обоените стакла можат да имаат помала јасноќа и контраст, особено во услови со јаки одрази или рефлексии.

Кога користити поларизирани, а кога стандардно обоени стакла:

 • Поларизираните стакла се одличен избор за активности на отворено, како возење, риболов, скји или планинарење, каде што често има интензивни одрази.
 • Стандардно обоените стакла можат да бидат пригоден избор кога се посакува едноставен естетски изглед или кога се користат наочари само како моден додаток.

На заклучок, изборот помеѓу поларизирани и стандардно обоени стакла зависи од приоритетите на секој индивидуален корисник и видот на активности во кои ќе се користат наочарите. Важно е да се земат предвид и предностите и недостатоците на обата видови стакла за да се направи информиран избор.

Нови очила - во само четири чекори!
Icon Glasses
1

ИЗБЕРЕТЕ РАМКА

Ние ви нудиме голем избор на диоптриски рамки. Во понудата имаме метални, пластични, поликарбонатни, титаниумски, силиконски рамки...

Icon Document 0
2

ДИОПТРИСКИ НАОД

Испратете ни слика од вашиот диоптриски наод, или внесете ги вредностите од наодот при нарачувањето, а можете и да ни се јавите за совет!

Icon Picker 0
3

ИЗБЕРЕТЕ СТАКЛА

Вградуваме монофокални, прогресивни и бифокални стакла - анти-рефлексни, фотосензитивни, Trivex ... Соработуваме со сите производители и нудиме најповолни цени.

Icon Delivery
4

ИСПОРАКА НА ОЧИЛАТА

Очекувајте го курирот во следните неколку дена, и уживајте во носењето на новите очила!