Skip to main content

Dobrodošli na Cvikeri.com - najbolje mesto za kupovinu naočara!

Polarizovana i standardno obojena stakla za naočare: razlike i prednosti

Polarizovana i standardno obojena stakla za naočare su dve različite vrste stakala koja pružaju različite karakteristike i benefite korisnicima u različitim situacijama. Evo detaljnog objašnjenja razlika i prednosti svake vrste stakala:

Polarizovana stakla za naočare

Polarizovana stakla su posebno dizajnirana da smanje refleksiju i blještavilo svetlosti koje se odbija od horizontalnih površina poput vode, snega, stakla ili asfalta. Ova stakla koriste tehnologiju polarizacije svetlosti kako bi selektivno blokirala horizontalne komponente svetlosnih talasa, dok propuštaju vertikalne. Time se sprečava neželjeni odsjaj i poboljšava jasnoća vida.

polarizovana stakla

Prednosti polarizovanih stakala za naočare:

 1. Smanjuju odsjaj: Polarizovana stakla značajno smanjuju odsjaj od vode, snega i drugih reflektujućih površina, što olakšava gledanje u takvim uslovima.

 2. Poboljšavaju kontrast i jasnoću: Blokirajući štetne horizontalne svetlosne talase, polarizovana stakla poboljšavaju percepciju kontrasta i jasnoće slike.

 3. Bolja za vožnju: Vozači često koriste polarizovana stakla jer pomažu u smanjenju odsjaja od mokrih puteva i haotičnih uslova na putu.

 4. Zaštita od štetnih sunčevih zraka: Polarizovana stakla takođe pružaju visok nivo zaštite od štetnih UV zraka sunca.

Standardno obojena stakla za naočare

Standardno obojena stakla su stakla koja imaju jednostavnu boju, često u različitim nijansama, ali nemaju polarizacionu tehnologiju.

standardno obojena

Prednosti standardno obojenih stakala za naočare:

 1. Širok spektar boja: Standardna obojena stakla dolaze u različitim bojama i nijansama, što omogućava korisnicima da odaberu stil koji odgovara njihovom ukusu i modnim preferencijama.

 2. Manja cena: Ova vrsta stakala obično je jeftinija u poređenju s polarizovanim staklima, što ih čini pristupačnijim za one koji ne traže specifične funkcionalnosti.

 3. Poboljšanje udobnosti vida: Standardno obojena stakla mogu pomoći u smanjenju intenziteta svetlosti i sprečavanju naprezanja očiju tokom sunčanih dana.

Iako polarizovana i standardno obojena stakla za naočare imaju svoje prednosti, takođe postoje i određeni nedostaci kod obe vrste stakala. Evo pregleda nedostataka za svaku vrstu:

Nedostaci polarizovanih stakala za naočare:

 1. Visoka cena: Polarizovana stakla su često skuplja u poređenju sa standardno obojenim staklima. To može biti prepreka za ljude sa ograničenim budžetom.

 2. Smanjena vidljivost na određenim uređajima: Polarizovana stakla mogu smanjiti vidljivost na nekim LCD ekranima, poput ekrana na pametnim telefonima, GPS uređajima i tablama. Ovo se dešava zbog načina na koji polarizovana stakla filtriraju svetlost, što može izazvati izobličenje slike.

 3. Problemi sa preglednošću na nekim uglovima: Kada korisnik naginje glavu ili skrene pogled pod određenim uglom, može primetiti promene u intenzitetu svetlosti na staklima, što može uticati na vidljivost.

Nedostaci standardno obojenih stakala za naočare:

 1. Ograničena zaštita od odsjaja: Standardno obojena stakla nemaju polarizacionu tehnologiju, pa ne pružaju isti nivo zaštite od odsjaja kao polarizovana stakla. Ovo može biti problematično u situacijama sa jakim odsjajem, kao što je vožnja na mokrom putu ili boravak na snegu.

 2. Slabija zaštita od UV zraka: Standardno obojena stakla pružaju osnovnu UV zaštitu, ali u nekim slučajevima možda neće biti dovoljna da u potpunosti zaštiti od štetnih sunčevih zraka. Preporučuje se da korisnici provere da li stakla imaju dodatni sloj zaštite od UV zraka kako bi osigurali adekvatnu zaštitu tokom dužeg izlaganja suncu.

 3. Manja jasnoća slike: U poređenju sa polarizovanim staklima, standardna obojena stakla mogu imati manje jasnoće i kontrasta, posebno u uslovima sa jakim odsjajem ili refleksijom.

Kada koristiti polarizovana, a kada standardno obojena stakla:

 • Polarizovana stakla su odličan izbor za aktivnosti na otvorenom, poput vožnje, ribolova, skijanja ili planinarenja, gde je često prisutan intenzivan odsjaj.

 • Standardno obojena stakla mogu biti odgovarajući izbor kada se želi jednostavan estetski izgled ili kada se naočare koriste isključivo kao modni dodatak.

U zaključku, izbor između polarizovanih i standardno obojenih stakala zavisi od prioriteta pojedinca i vrste aktivnosti u kojima će se naočare koristiti. Važno je uzeti u obzir i prednosti i nedostatke obe vrste stakala kako bi se donela informisana odluka.

Nove naočare - u samo četiri koraka!
Icon Glasses
1

Izaberite okvir

Nudimo veliki izbor dioptrijskih ramova. U ponudi imamo metalne, plastične, polikarbonatne, titanijumske, silikonske ramove i mnoge druge.

Icon Document 0
2

Dioptrijski nalaz

Pošaljite sliku vašeg dioptrijskog nalaza ili unesite vrednosti iz nalaza, a možete i da nas pozovete za savet!

Icon Picker 0
3

Izaberite stakla

Ugrađujemo monofokalna, progresivna i bifokalna stakla - antirefleks, fotoosetljiva, trivex... Sarađujemo sa svim proizvođačima i nudimo najpovoljnije cene!

Icon Delivery
4

Dostava naočara

Očekujte kurira u narednih nekoliko dana i uživajte u nošenju novih naočara!