Skip to main content

+38977816447

Добредојдовте на Cvikeri.com - првиот и најдобар онлајн оптичар во регионот!

Pročitajte još

Isprobajte čak i do tri modela kod kuće - pre kupovine!

Savetujte se sa prijateljima i porodicom u udobnosti svoga doma. Nakon što odaberete svoje nove naočare pošaljite nam ih nazad da bismo obavili ugradnju sočiva.

Cvikeri

Odaberite savršen par naočara za Vas uz pomoć virtuelnog ogledala

Virtuelno ogledalo pomoći će Vam da pronađete okvir koji savršeno pristaje Vašem licu. Uz fantastičan realizam, isprobajte bilo koji okvir uz pomoć kamere na Vašem uređaju.

Brendovi
Aktuelno

Фотосензитивни леќи - совршена заштита на очите во различни светлосни услови

Фотосензитивните леќи претставуваат револуционерно решение за оние кои носат очила, обезбедувајќи изузетна заштита и удобност на отворено во различни светлосни услови. Овие технолошки напредни леќи автоматски реагираат на промени во осветлувањето, станувајќи потемни на јако сончево светло и враќајќи се во прозирно состојба во затворени простории или при слабо осветлување. Оваа иновација е замислена за да се заштитат очите од штетно УВ зрачење и напрегнување, обезбедувајќи подобро зрение и удобност во текот на целиот ден.

Една од клучните предности на фотосензитивните леќи е нивната прилагодливост. Овие очила следат светлосните услови на отворено во реално време, обезбедувајќи моментално потемнување кога експозицијата на сончевите зраци е поголема и овозможувајќи прозирно состојба во затворени простории. Овој автоматски процес им овозможува на корисниците да заборават на потребата да носат два различни вида очила (сончеви и диоптрички), бидејќи фотосензитивните леќи ги комбинираат овие функции во еден производ.

Со оглед на широкиот спектар на светлосни услови на отворено во кои секојдневно се наоѓаат луѓето, фотосензитивните леќи стануваат неопходен додаток за активности на отворено, возење на автомобил, патување или пак само шетање по градот. Со овие леќи, корисниците не мораат да се замараваат со менаџирање на очилата или носење на сончеви очила над диоптричките кога излегуваат на сонце. Тоа им олеснува животот и обезбедува практичност без губење на стил и естетика.

Transitions фотосензитивни леќи

Разбира се, кога се зборува за фотосензитивни леќи, Transitions леќи се еден од најпознатите и најомилени брендови. Овие леќи се специјално дизајнирани да се брзо прилагодат на промените на светлосните услови на отворено, обезбедувајќи изумителна јасност и заштита од сончевите зраци. Transitions леќи се достапни во различни бои, вклучувајќи сива, кафеава и зелена нијанса, што им овозможува на корисниците да го изберат оној кој најдобро одговара на нивните преференции.

Предности на Transitions леќи:

 1. Брза прилагодливост: Transitions леќи реагираат на промените на светлото врло брзо, обезбедувајќи корисниците со моментална заштита од сончевото зрачење.

 2. Естетика: Разновидните бои им овозможуваат на корисниците да го персонализираат својот изглед и стил, придонесувајќи кон вкупното искуство на носењето на очила.

 3. Заштита од УВ зрачење: Transitions леќи обезбедуваат ефикасна заштита од штетните УВ зраци, помагајќи во зачувувањето на здравјето на очите.

Но, за луѓето кои проведуваат многу време во возење или ситуации со делумно изложување на сонцето на отворено, Transitions Xtractive леќи можат да бидат подобар избор. Оваа напредна верзија на стандардните Transitions леќи обезбедува сите предности на класичните Transitions леќи, но и има некои дополнителни функции што ги прават посебно прилагодени за тие ситуации.

Предности на Transitions Xtractive леќи:

 1. Затемнување при возење: Transitions Xtractive леќи имаат можност да се затемнат и зад задното стакло на автомобилот, што овозможува подобра заштита на очите при возење на јако сончево светло.

 2. Затемнување на делумно затворен простор: Оваа леќи можат да останат малку потемни дури и во делумно затворен простор, што е корисно во ситуации кога нема целосно изложување на сончевите зраци.

 3. Подобра заштита од заблеска: Transitions Xtractive леќи го намалуваат одблесокот и заблескот од рамните површини, обезбедувајќи подобра видливост и удобност.

Иако Transitions Xtractive леќи обезбедуваат некои дополнителни функции во споредба со стандардните Transitions леќи, важно е да се напомене дека можат да бидат нешто поскапи. Но, за оние кои сакаат максимална удобност и заштита на очите на отворено, оваа леќи можат да бидат вредна инвестиција.

Заклучно, фотосензитивните леќи, вклучувајќи ги Transitions и Transitions Xtractive леќи, претставуваат висококвалитетно решение за зачувување на здравјето на очите и обезбедуваат изузетна заштита и удобност за време на секојдневните активности на отворено и во затворени простории. Со брзата прилагодливост на светлосните услови на отворено и дополнителната заштита од УВ зраци, овие леќи им овозможуваат на корисниците да уживаат во сонцето без брига за нивните очи. Независно од изборот, обите овие видови фотосензитивни леќи претставуваат извонреден додаток за луѓето кои носат очила.

Поларизирани и стандардно обоени стакла за наочари: разлики и предности

Поларизирани и стандардно обоени стакла за наочари се две различни типови стакла кои им обезбедуваат различни карактеристики и предности на корисниците во различни ситуации. Еве детално објаснување на разликите и предностите на секој тип на стакла:

Поларизирани стакла за наочари

Поларизирани стакла се специјално дизајнирани да го намалат одразот и блескавицата на светлината што се одбива од хоризонтални површини како вода, снег, стакло или асфалт. Овие стакла користат технологија на поларизација на светлината за да селективно блокираат хоризонтални компоненти на светлосните таласи, додека ја пропуштаат вертикалната. Така се спречува нежелен одраз и се подобрува јаснотата на видот.

polarizovana stakla

Предности на поларизираните стакла за наочари:

 1. Намалуваат одразот: Поларизираните стакла значително го намалуваат одразот од вода, снег и други површини што создаваат одраз, што го олеснува гледањето во такви услови.

 2. Подобруваат контраст и јаснота: Блокирајќи ги штетните хоризонтални светлосни таласи, поларизираните стакла подобруваат перцепција на контрастот и јаснотата на сликата.

 3. Подобри за возење: Возачите често ги користат поларизираните стакла затоа што помагаат во намалување на одразот од мокри патишта и хаотични услови на патување.

 4. Заштита од штетни сончеви зраци: Поларизираните стакла исто така обезбедуваат високо ниво на заштита од штетните УВ зраци на сонцето..

Стандардно обоени стакла за наочари

Стандардно обоените стакла се стакла со едноставна боја, често во различни нијанси, но немаат технологија на поларизација.

standardno obojena

Предности на стандардно обоените стакла за наочари:

 1. Широк спектар на бои: Стандардно обоените стакла доаѓаат во различни бои и нијанси, што им овозможува на корисниците да изберат стил кој им одговара на нивниот вкус и модни преференции.

 2. Пониска цена: Овој вид на стакла обично е поевтин во споредба со поларизираните стакла, што ги прави достапни за оние кои не бараат специфични функционалности.

 3. Подобрување на удобноста на вид: Стандардно обоените стакла можат да помогнат во намалување на интензитетот на светлината и спречување на напрегнувањето на очите при сончеви денови.

Иако поларизираните и стандардно обоените стакла за наочари имаат свои предности, исто така имаат и некои недостатоци. Еве преглед на недостатоците за секој вид на стакла:

Недостатоци на поларизираните стакла за наочари:

 1. Висока цена: Поларизираните стакла често се поскапи во споредба со стандардно обоените стакла. Ова може да биде пречка за луѓето со ограничен буџет.

 2. Смањена видливост на одредени уреди: Поларизираните стакла може да го намалат приказот на некои ЛЦД екрани, како што се екраните на смартфоните, ГПС уредите и таблетите. Ова се случува поради начинот на кој поларизираните стакла филтрираат светлината, што може да предизвика искривување на сликата.

 3. Проблеми со прегледноста на одредени агли: Кога корисникот ќе наведе глава или ќе го промени погледот под одреден агол, може да забележи промени во интензитетот на светлината на стаклата, што може да влијае на видливоста.

Недостатоци на стандардно обоените стакла за наочари:

 1. Ограничена заштита од одразите: Стандардно обоените стакла немаат технологија на поларизација и поради тоа не обезбедуваат истотака ниво на заштита од одразите како поларизираните стакла. Ова може да предизвика проблеми во ситуации со јаки одрази, како возењето на мокри патишта или боравењето на снегот.

 2. Слаба заштита од УВ зраци: Стандардно обоените стакла обезбедуваат основна УВ заштита, но во некои случаи можеби нема да биде доволна за целосна заштита од штетните сончеви зраци. Препорачуваме на корисниците да проверат дали стаклата имаат додатен слој заштита од УВ зраците за да обезбедат адекватна заштита при подолго изложување на сонцето.

 3. Помала јасноќа на сликата: Во споредба со поларизираните стакла, стандардно обоените стакла можат да имаат помала јасноќа и контраст, особено во услови со јаки одрази или рефлексии.

Кога користити поларизирани, а кога стандардно обоени стакла:

 • Поларизираните стакла се одличен избор за активности на отворено, како возење, риболов, скји или планинарење, каде што често има интензивни одрази.
 • Стандардно обоените стакла можат да бидат пригоден избор кога се посакува едноставен естетски изглед или кога се користат наочари само како моден додаток.

На заклучок, изборот помеѓу поларизирани и стандардно обоени стакла зависи од приоритетите на секој индивидуален корисник и видот на активности во кои ќе се користат наочарите. Важно е да се земат предвид и предностите и недостатоците на обата видови стакла за да се направи информиран избор.

Како да се избере рамката спрема обликот на лицето?

Одредете го обликот на вашето лице, а со тоа и соодветен облик на очила! Гледајте се себеси во огледало или на слика и споредете се со сликите подолу. Постојат 5 основни форми на лице:

1) ОКРУГЛО

okruglo lice

ОПИС: Вашиот облик на лице нема остри агли со тенденција да биде поширок во областа на јаготките и заоблено  вдолж линијата на  вилицата и челото. Должината е еднаква или приближно еднаква на неговата ширина.

НАЈДОБАР ОБЛИК НА РАМКА: Правоаголни, со нагласени агли.

ЗАБЕЛЕШКИ: НЕМОЈТЕ да изберете округла рамка.

ЦЕЛ КОЈАШТО СЕ ПОСТИГНУВА СО РАМКАТА: Издолжено лице.

2) ОВАЛЕН

ovalno lice

ОПИС: Вакво лице има најправилен облик. Должината на лицето  е еднаква на 1,5 ширини, при што ширината на челото и вилицата се исти или приближно исти.

НАЈДОБАР ОБЛИК НА РАМКА: Било каков облик.

ЗАБЕЛЕШКИ: Изберете рамка којашто е широка колку и најширокиот дел од Вашето лице.

ЦЕЛ КОЈАШТО СЕ ПОСТИГНУВА СО РАМКАТА: Одржување на баланс на Вашето пропорционално лице.

3) ОБЛИК НА СРЦЕ

srcoliko lice

ОПИС: Обликот на срце или обликот на превртен триаголник се карактеризира со ширина во пределот на челото и јаготките, а потоа лицето постепено се стеснува спрема вилицата. Линијата на брадата кај овој облик, воглавно не е истакната, што значи дека врвот на брадата е често шпицест.

НАЈДОБАР ОБЛИК НА РАМКА: Округла рамка или рамка со поширок долен дел, или носете очила без рамки.

ЗАБЕЛЕШКИ: Изберете рамка со тесен мост на носот и нагласете ја рамката во долниот дел на лицето.

ЦЕЛ КОЈАШТО СЕ ПОСТИГНУВА СО РАМКАТА: Да се создаде складна пропорција на лицето со ширење на брадата и стеснување на челото.

4) ЧЕТВРТЕСТ

cetvrtasto lice

ОПИС: Се карактеризира со јако и широко чело со четвртеста вилица, при што челото и вилицата имаат приближно еднаква ширина. Обликот може да биде повеќе правоаголен ако е лицето потесно или повеќе четвртест, (облик на квадрат), ако лицето е пошироко.

НАЈДОБАР ОБЛИК НА РАМКА: Тркалезна, заоблена, овална рамка (на пр. Авијатичарски очила).

ЗАБЕЛЕШКИ: Издолжете го Вашето лице со рамка чијашто ширина е поголема од висината.

ЦЕЛ КОЈАШТО СЕ ПОСТИГНУВА СО РАМКАТА: Да се омекне Вашето лице од остри линии и да се издолжи.

5) ТРИАГОЛЕН

trouglasto lice

 

ОПИС: За триаголниот облик е карактеристично специфично  тесно чело и тесни јаготки, а лицето потоа се шири спрема вилицата. Вилицата е многу поширока од челото и обично има многу истакната линија.

НАЈДОБАР ОБЛИК НА РАМКА: Округли или "мачкасти" рамки (овални, некои четвртести).

ЗАБЕЛЕШКИ: Нагласете го горниот дел од лицето со рамка којашто има истакнат горен дел, или со полу-рамки. Изберете рамка со детали на линијата на веѓите.

ЦЕЛ КОЈАШТО СЕ ПОСТИГНУВА СО РАМКАТА: Намалување на ширината на брадата и истакнување на вниманието на горниот дел од лицето.

 

Нови очила - во само четири чекори!
Icon Glasses
1

ИЗБЕРЕТЕ РАМКА

Ние ви нудиме голем избор на диоптриски рамки. Во понудата имаме метални, пластични, поликарбонатни, титаниумски, силиконски рамки...

Icon Document 0
2

ДИОПТРИСКИ НАОД

Испратете ни слика од вашиот диоптриски наод, или внесете ги вредностите од наодот при нарачувањето, а можете и да ни се јавите за совет!

Icon Picker 0
3

ИЗБЕРЕТЕ СТАКЛА

Вградуваме монофокални, прогресивни и бифокални стакла - анти-рефлексни, фотосензитивни, Trivex ... Соработуваме со сите производители и нудиме најповолни цени.

Icon Delivery
4

ИСПОРАКА НА ОЧИЛАТА

Очекувајте го курирот во следните неколку дена, и уживајте во носењето на новите очила!