Skip to main content

+38977816447

Добредојдовте на Cvikeri.com - првиот и најдобар онлајн оптичар во регионот!

Како да се избере рамката спрема обликот на лицето?

Одредете го обликот на вашето лице, а со тоа и соодветен облик на очила! Гледајте се себеси во огледало или на слика и споредете се со сликите подолу. Постојат 5 основни форми на лице:

1) ОКРУГЛО

okruglo lice

ОПИС: Вашиот облик на лице нема остри агли со тенденција да биде поширок во областа на јаготките и заоблено  вдолж линијата на  вилицата и челото. Должината е еднаква или приближно еднаква на неговата ширина.

НАЈДОБАР ОБЛИК НА РАМКА: Правоаголни, со нагласени агли.

ЗАБЕЛЕШКИ: НЕМОЈТЕ да изберете округла рамка.

ЦЕЛ КОЈАШТО СЕ ПОСТИГНУВА СО РАМКАТА: Издолжено лице.

2) ОВАЛЕН

ovalno lice

ОПИС: Вакво лице има најправилен облик. Должината на лицето  е еднаква на 1,5 ширини, при што ширината на челото и вилицата се исти или приближно исти.

НАЈДОБАР ОБЛИК НА РАМКА: Било каков облик.

ЗАБЕЛЕШКИ: Изберете рамка којашто е широка колку и најширокиот дел од Вашето лице.

ЦЕЛ КОЈАШТО СЕ ПОСТИГНУВА СО РАМКАТА: Одржување на баланс на Вашето пропорционално лице.

3) ОБЛИК НА СРЦЕ

srcoliko lice

ОПИС: Обликот на срце или обликот на превртен триаголник се карактеризира со ширина во пределот на челото и јаготките, а потоа лицето постепено се стеснува спрема вилицата. Линијата на брадата кај овој облик, воглавно не е истакната, што значи дека врвот на брадата е често шпицест.

НАЈДОБАР ОБЛИК НА РАМКА: Округла рамка или рамка со поширок долен дел, или носете очила без рамки.

ЗАБЕЛЕШКИ: Изберете рамка со тесен мост на носот и нагласете ја рамката во долниот дел на лицето.

ЦЕЛ КОЈАШТО СЕ ПОСТИГНУВА СО РАМКАТА: Да се создаде складна пропорција на лицето со ширење на брадата и стеснување на челото.

4) ЧЕТВРТЕСТ

cetvrtasto lice

ОПИС: Се карактеризира со јако и широко чело со четвртеста вилица, при што челото и вилицата имаат приближно еднаква ширина. Обликот може да биде повеќе правоаголен ако е лицето потесно или повеќе четвртест, (облик на квадрат), ако лицето е пошироко.

НАЈДОБАР ОБЛИК НА РАМКА: Тркалезна, заоблена, овална рамка (на пр. Авијатичарски очила).

ЗАБЕЛЕШКИ: Издолжете го Вашето лице со рамка чијашто ширина е поголема од висината.

ЦЕЛ КОЈАШТО СЕ ПОСТИГНУВА СО РАМКАТА: Да се омекне Вашето лице од остри линии и да се издолжи.

5) ТРИАГОЛЕН

trouglasto lice

 

ОПИС: За триаголниот облик е карактеристично специфично  тесно чело и тесни јаготки, а лицето потоа се шири спрема вилицата. Вилицата е многу поширока од челото и обично има многу истакната линија.

НАЈДОБАР ОБЛИК НА РАМКА: Округли или "мачкасти" рамки (овални, некои четвртести).

ЗАБЕЛЕШКИ: Нагласете го горниот дел од лицето со рамка којашто има истакнат горен дел, или со полу-рамки. Изберете рамка со детали на линијата на веѓите.

ЦЕЛ КОЈАШТО СЕ ПОСТИГНУВА СО РАМКАТА: Намалување на ширината на брадата и истакнување на вниманието на горниот дел од лицето.

 

Нови очила - во само четири чекори!
Icon  Glasses
1

ИЗБЕРЕТЕ РАМКА

Ние ви нудиме голем избор на диоптриски рамки. Во понудата имаме метални, пластични, поликарбонатни, титаниумски, силиконски рамки...

Icon  Document 0
2

ДИОПТРИСКИ НАОД

Испратете ни слика од вашиот диоптриски наод, или внесете ги вредностите од наодот при нарачувањето, а можете и да ни се јавите за совет!

Icon  Picker 0
3

ИЗБЕРЕТЕ СТАКЛА

Вградуваме монофокални, прогресивни и бифокални стакла - анти-рефлексни, фотосензитивни, Trivex ... Соработуваме со сите производители и нудиме најповолни цени.

Icon  Delivery
4

ИСПОРАКА НА ОЧИЛАТА

Очекувајте го курирот во следните неколку дена, и уживајте во носењето на новите очила!