Saveti

1.       Optičari imaju obavezu da Vam predaju Vaš nalaz nakon očnog pregleda, ne zaboravite da tražite svoj nalaz kako biste imali veći izbor za kupovinu naočara.

2.       NE MORATE KUPOVATI U OPTICI GDE STE OBAVILI PREGLED.

3.       Pitajte lekara ili optometristu za razmak između Vaših zenica. To se možda neće nalaziti na Vašem nalazu ali je ta mera potrebna za izradu naočara. U suprotnom, možete sami izmeriti razmak zenica.

4.       Neki optičari i optometristi nude besplatne očne preglede, drugi naplaćuju malu naknadu za pregled, a treći ne naplaćuju pregled pod uslovom da kupujete kod njih. Internet prodaja smanjuje troškove poslovanja pa imate mogućnost da kupujete naočare istog kvaliteta, i od istih proizvođača koje nude i klasične optike ali po daleko povoljnijim cenama. Imate izbor.

 

Očni pregled – zašto je važan?

Očni pregledi se jednostavno obavljaju. Međutim veliki broj odraslih osoba ih veoma retko ili nikada ne obavlja. Očni pregled se ne svodi samo na nabavku novih naočara, to je važan pokazatelj zdravstvenog stanja Vaših očiju ali i opšteg zdravlja. Očnim pregledom možete uočiti mnoge opasne bolesti (kao što je glaukom) koje ponekad dovode i do slepila (a koje se mogu sprečiti). Ukoliko imate dijabetes ili visok krvni pritisak trebalo bi da redovno obavljate preglede da biste bili sigurni da nema oštećenja mrežnjače i da sprečite da Vam se vid pogoršava.

 

Koliko često treba obavljati očni pregled?

Trebalo bi da odlazite na pregled prema vlastitim potrebama, ali nudimo Vam orijentaciju u zavisnosti od Vaše starosti.

Starost

Preporučeni pregledi

Deca do sedam godina.

Svakih šest meseci.

Deca i mladi od 7-16 godina.

Svake godine.

16 - 59 godina.

Svake dve godine.

60 - 69 godina.

Svake dve godine, ali po potrebi češće.

Stariji od 70 godina.

Svake godine.