Skip to main content

Dobrodošli na Cvikeri.com - najbolje mesto za kupovinu naočara!

Saveti kod nošenja progresivnih naočara

Svaki put kada napravite nove naočare, vaš mozak mora da se navikne na nova sočiva/stakla. Generalno, period adaptacije za progresivna sočiva može da varira od jednog dana do tri nedelje na šta utiče nekoliko faktora:

- propisana dioptrija za daleko i blizu

- povećanje u vrednosti adicije

- iskustvo s prethodnim sočivima

U slučaju problema, ne oklevajte da kontaktirate svog optičara. Biće mu drago da odgovori na sva vaša pitanja ili da prilagodi naočare ukoliko je potrebno.

Šta su progresivna sočiva i kako funkcionišu?

saveti za progresivne naocare

Progresivna sočiva su najnaprednije optičko rešenje za vaše oči jer sadrže nekoliko korektivnih područja. Omogućuju vam da jasno vidite na svim udaljenostima.

Područje za daljinu

podrucje za daljinu

Kod gledanja kroz gornji deo sočiva, videćete vrlo udobno u daljinu, na primer u vožnji, tokom gledanja televizije ili filma u bioskopu, ili prilikom šetnje u prirodi.

Srednja zona

srednja zona

Srednja zona ili progresivni kanal je srednji deo sočiva gde se jačina dioptrije glatko i postepeno menja u dioptriju za blizu. Širina područja zavisi od odabranog dizajna sočiva. Iako je to najuži deo sočiva, još uvek osigurava da vidite jasno na srednjim udaljenostima, kao što je monitor računara ili upravljačka tabla vašeg automobila.

Područje za blizinu

podrucje za blizinu

Deo u donjem delu sočiva je namenjen za čitanje ili gledanje predmeta u blizini. U ovom delu, jačina je najveća. Osigurava vam udoban vid i široko vidno polje.

Periferni delovi

periferna područja

Takozvane periferne zone progresivnih sočiva su nejasna vizuelna područja na ivičnim delovima sočiva. Takva područja je nemoguće u potpunosti eliminisati, ali neće vam smetati ukoliko se držite preporuka.

Preporuke za područje za daljinu

Gornji deo sočiva vam omogućuje da jasno vidite na daljinu.

Kod gledanja na daleko, osigurajte da uvek gledate kroz gornji deo sočiva. Preporučljivo je da ne okrećete samo oči, već i glavu u smeru u kojem želite da gledate.

Posebni saveti za hodanje po stepenicama

hodanje niz stepenice

Gledajte kroz gornji deo sočiva i spustite bradu prema grudima. Osigurajte da gledate prema svakoj stepenici pre nego zagazite. Koristite rukohvate, posebno na početku. Vrlo brzo ćete dobiti prirodan osećaj hodanja po stepenicama.

Saveti za vožnju

saveti za voznju

U zavisnosti od centralne tačke gledanja, koristićete ili područje za daleko ili srednju zonu vaših sočiva.

Gledanje puta

Ruke držite u normalnoj poziciji i gledajte kroz gornji deo sočiva (područje za daljinu).

Gledanje na kontrolnu tablu

Blago spustite glavu i gledajte kroz srednji deo vaših sočiva, srednju zonu.

Retrovizori

Gledajte kroz gornji deo vaših sočiva i okrenite glavu prema retrovizorima koje želite da koristite.

Vožnja u rikverc

Koristite gornji deo sočiva i okrenite glavu u smeru u kojem želite da vozite u rikverc. Verovatno ćete morati da okrećete glavu više nego pre.

Preporuke za korištenje srednje zone

Središnji deo sočiva pomoći će vam u fokusu na predmete na srednjoj udaljenosti.

To je udaljenost od pola do 1.5 metara. Moraćete da spustite ili podignete bradu da bi pronašli najoštriju fokalnu tačku. Ukoliko radite u kancelariji, koristićete srednju zonu da biste gledali na monitor ili predmete na stolu.

Naočare za kancelariju

naocare za kancelariju

Ukoliko vam je srednja zona preuska, preporučujemo da probate office sočiva koja su posebno dizajnirana za glatko prebacivanje između područja za blizinu i srednjih udaljenosti. Nude šire srednje područje, podržavajući udaljenost do 4 m. Profesionalci koji žele najveću rezoluciju, kontrast i vizuelnu perspektivu uživaće u prednostima office (kancelarijskih) sočiva za naočare.

Saveti za korištenje područja za blizinu

citanje blizina

Donji deo vaših sočiva pomoći će vam u fokusiranju na predmete koji su vam blizu. Npr. knjiga, tablet, magazin ili novine.

Držite materijal za čitanje na dobroj poziciji (između 33 i 40 cm od očiju). Gledajte kroz donji deo sočiva kako biste našli najoštriju tačku fokusiranja.

Posebni saveti za čitanje

Za čitanje pune linije teksta, pomeranje glave s jedne na drugu stranu biće nužno.

Čitanje iznad visine očiju

citanje iznad visine ociju

Svaki put kada želite da gledate nešto na blizu, ali više od nivoa oka, osigurajte da ste podigli bradu dovoljno visoko dok ne pronađete najoštriju tačku fokusa. Gledaćete kroz srednji ili donji deo sočiva, u zavisnost od toga koliko ste udaljeni od predmeta.

Adaptacija na nova sočiva za naočare

Biće potrebno određeno vreme da se naviknete na nova sočiva koja su posebno kreirana kako bi period za adaptaciju bio što je moguće kraći. Pratite dole navedena uputstva za još kraći proces prilagođavanja.

- Nosite nove naočare što češće. Stavljanje i skidanje usporiće period prilagođavanja. Posebno u prvim nedeljama važno je da ih nosite celi dan.

- Nemojte nositi stare naočare. Oči će se stalno morati refokusirati što će izazvati zamor.

- Uvek pomerajte glavu u smeru gledanja, ne pomerajte samo oči.

- Ukoliko se ne osećate ugodno i osećate glavobolje posle 2-4 nedelja nošenja, posetite optičara i posavetujte se s njim.

- Redovno posećujte optičara za proveru pravilnog naleganja okvira, posebno ukoliko ste udarili u nešto. To će osigurati najbolji mogući vid.

Nove naočare - u samo četiri koraka!
Icon  Glasses
1

Izaberite okvir

Nudimo veliki izbor dioptrijskih ramova. U ponudi imamo metalne, plastične, polikarbonatne, titanijumske, silikonske ramove i mnoge druge.

Icon  Document 0
2

Dioptrijski nalaz

Pošaljite sliku vašeg dioptrijskog nalaza ili unesite vrednosti iz nalaza, a možete i da nas pozovete za savet!

Icon  Picker 0
3

Izaberite stakla

Ugrađujemo monofokalna, progresivna i bifokalna stakla - antirefleks, fotoosetljiva, trivex... Sarađujemo sa svim proizvođačima i nudimo najpovoljnije cene!

Icon  Delivery
4

Dostava naočara

Očekujte kurira u narednih nekoliko dana i uživajte u nošenju novih naočara!