Skip to main content

Dobrodošli na Cvikeri.com - najbolje mesto za kupovinu naočara!

Kako da pročitate dioptrijski nalaz?

Da biste poručili naočare od nas potrebno je da imate nalaz sa očnog pregleda. Idealno bi bilo da obavite pregled svake dve godine jer se dioptrija menja, a svake godine ukoliko ste stariji od 70 godina. Nakon očnog pregleda Vaš optičar je u obavezi da Vam preda Vaš nalaz, a Vi imate pravo da zahtevate nalaz. Ukoliko optičari pokušaju da Vam ospore pravo zapamtite da ste nalaz platili – i da je Vaš! Kada znate svoju dioptriju možete kupovati naočare po daleko povoljnijim cenama preko interneta. 

Kako da ispunite obrazac za dioptriju prilikom narudžbe?

Preporučujemo da slikate ili skenirate svoj nalaz i da ga učitate u polje koje je za to predvidjeno prilikom poručivanja proizvoda. U tom slučaju ne morate popunjavati formular za dioptriju.

U suprotnom, pratite sledeća uputstva.

Dioptrijski nalaz nije težak za razumevanje. Evo kako izgleda standardni dioptrijski nalaz:

izgled recepta

Šta znače oznake na nalazu?

1. Prvi broj označava dioptriju (sferičnost) i govori Vam da li ste kratkovidi (-) ili dalekovidi (+) na svakom oku. Veći broj označava jaču dioptriju.

2. Ako imate astigmatizam i drugi i treći broj će biti uneti na nalazu. Drugi broj odnosi se na “cilindričnost” koja takođe može biti pozitivna i negativna. Govori Vam koliki je Vaš astigmatizam.

3. Treći broj opisuje orijentaciju cilindričnog sočiva i ima vrednost između 0 i 180 stepeni.

4. Četvrti broj predstavlja adiciju za čitanje, tj koja vrednost se dodaje na dioptriju (na 1. broj). Koristi se kod progresivnih ili bifokalnih stakala, kao i ako vam trebaju samo naočare za čitanje. U ovom primeru dioptrija za čitanje bi bila za desno oko: +0,50 sph, -0,50 cyl x 70 ax.

5. Peti broj predstavlja razmak između zenica, izražen u milimetrima. 

Napomene:

- oznaka "plan" označava da nema dioptrije (može se desiti da imate oznaku "plan" za sferičnost, ali da je ipak upisana vrednost za cilindre i "axis")

- ako je Vaša dioptrija složenija, morate učitati svoj skenirani (ili slikani) nalaz da bismo mogli da Vas uslužimo

- Adicija ("add") se unosi samo za bifokalna ili progresivna stakla. Ukoliko postoji samo jedna vrednost za adiciju (ADD), onda važi za oba oka

- ukoliko Vaša dioptrija sadrži više vrsta adicije (Inter ADD i Near ADD), morate učitati svoju skeniranu dioptriju da bismo mogli da Vas uslužimo

Kako da izmerite razmak između zenica (PD)?

Udaljenost između Vaših očiju se meri od centra zenica. Prosečna PD vrednost je u rasponu od 54-74mm. Potrebno je da tražite da Vam optičar navede ovu vrednost nakon pregleda, jer je moguće da se neće nalaziti na receptu. Pogledajte kako da sami izmerite razmak između zenica.

merenje pd razmak zenica

Ukoliko Vaš optometrista nije na receptu označio vrednost vašeg PD (razmaka između zenica), vrednost možete isčitati i sa nekog ranijeg recepta, jer se ta vrednost ne menja tokom vremena, osim naravno kod dece.

Razmak između zenica možete odrediti uz pomoć prijatelja ili nekoga iz porodice. Vaš pomoćnik treba da drži lenjir upravo ispred Vaših očiju i meri razmak u mm od centra zenice jednog oka do centra zenice drugog oka. Pogled bi trebalo da usmerite pravo ispred sebe na udaljeni predmet i da ga umirite. Ponovite merenje nekoliko puta da se uverite u ispravnu vrednost. Nikada nemojte napamet određivati Vašu PD vrednost.

Zapamtite, niste u obavezi da kupujete okvire na mestu gde ste izvršili pregled. Internet kupovina nudi brojne uštede zbog smanjenih troškova poslovanja.

Nove naočare - u samo četiri koraka!
Icon  Glasses
1

Izaberite okvir

Nudimo veliki izbor dioptrijskih ramova. U ponudi imamo metalne, plastične, polikarbonatne, titanijumske, silikonske ramove i mnoge druge.

Icon  Document 0
2

Dioptrijski nalaz

Pošaljite sliku vašeg dioptrijskog nalaza ili unesite vrednosti iz nalaza, a možete i da nas pozovete za savet!

Icon  Picker 0
3

Izaberite stakla

Ugrađujemo monofokalna, progresivna i bifokalna stakla - antirefleks, fotoosetljiva, trivex... Sarađujemo sa svim proizvođačima i nudimo najpovoljnije cene!

Icon  Delivery
4

Dostava naočara

Očekujte kurira u narednih nekoliko dana i uživajte u nošenju novih naočara!